معرفی کاخ سلطنتی بابل | مسیر دسترسی + جاذبه های اطراف
فهرست عناوین
کاخ سلطنتی بابل، در حیاط باصفا و منزلبخش، امروزه میزبان دانشگاه پزشکی استان مازندران میباشد. این ساختمان باشکوه و فراموشنشدنی، متعلق به دوران پهلوی است و به عنوان یکی از جاذبههای دیدنی بابل شناخته میشود. این عمارت از دو طبقه تشکیل شده است و اتاقهای بسیار و سالنهای متعددی دارد. یکی از ویژگیهای بارز این ساختمان، تزئینات خیرهکننده و زیبای آن است که به صورت گچبریهای هنرمندانه و خلاقانه اجرا شده است.
معرفی کاخ سلطنتی بابل
کاخ سلطنتی در اصل مکانی برای زندگی خانوادههای سلطنتی بودند و این واقعیت از نامشان نیز مشخص میشد. برخی از این کاخها به عنوان سکونتگاه دائمی برای خانوادههای سلطنتی شمرده میشدند، در حالی که برخی دیگر به عنوان مکانی برای استراحت و گذراندن اوقات فراغت استفاده میشدند. در دوران حکومت قاجار و پهلوی، تعداد زیادی از عمارت سلطنتی در ایران ساخته شدند و هر یک در مناطق مختلفی از کشور و برای استفادههای خاصی مورد استفاده قرار میگرفتند. یکی از این کاخها کاخ سلطنتی بابل بود که در دوران پهلوی اول ساخته شد و مانند بسیاری از کاخهای ساخته شده در شمال کشور، به عنوان مکانی برای ییلاق خانواده سلطنتی بود. عمارت سلطنتی بابل در جنوب شهر بابل واقع شده است و در حال حاضر محل دانشکده پزشکی بابل میباشد. ساختاری با معماری زیبا و شیک دارد و در سال ۱۳۵۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسیر دسترسی کاخ سلطنتی بابل
برای دیدن کاخ سلطنتی در بابل، کافی است به بخش جنوبی بابل بروید. . هزینهای برای بازدید از عمارت سلطنتی بابل لازم نیست و تنها نکتهای که باید به خاطر داشته باشید، بازدید در ساعات اداری انجام شود.
آدرس :
بابل – دانشکده علوم پزشکی -میدان انتفاضه در جنوب بابل
تاریخچه کاخ سلطنتی بابل
با دستور شاه عباس اول، ساختمانهای باشکوهی در این منطقه ساخته شدند تا به عنوان مکانی برای تفریح شاه و دولتمردان خدمت کنند. جزیرهای با درختان نارنج پوشیده بود و در آن مرغزار و نخجیرگاه با شکوهی قرار داشت. سطح دریاچه نیز پر از گلهای نیلوفر که محل زندگی انواع پرندگان، به خصوص مرغابیها، بود. این جزیره دلنشین با نام باغ ارم شناخته میشد و با یک پل به شهر وصل میشد. نام باغ ارم از زمان فتحعلیشاه به این جزیره داده شد.
بعد از شاه عباس اول صفوی، سایر شاهان قاجار نیز به این جزیره زیبا سفر میکردند و چند روزی را در آنجا برای تفریح و سرگرمی سپری میکردند. به علاوه، جزیره به عنوان یک مکان امن برای مقر حکومتی روستای بارفروش شناخته میشد. در اواخر دوره حکومت زندیه، کاخ شاه عباس اول خراب شد. سپس آقا محمدخان یک کاخ دیگر در همان باغ بنا کرد و فتحعلیشاه نیز این عمارات را بازسازی کرد. اما به مرور زمان، آب دریاچه به تدریج به باتلاق تبدیل شد و قسمت شرقی جزیره به خشکی و زمین تبدیل شد.
در دوره پهلوی، در سال ۱۳۱۰، قسمتهای دیگر دریاچه به هموار و صاف تبدیل شده و با شهر بابل ادغام شد. در وسط این منطقه که قبلاً جزیره و باغ ارم بود، یک کاخ دو طبقه زیبا با تالارهای بسیار ساخته شد و با استفاده از زیباترین گچبریها تزیین شد. این کاخ که محل تفریح شاپور بود، در سال ۱۳۶۲ به دانشگاه علوم پزشکی تغییر کاربری داده شد و در سال ۱۳۹۶ به موزه تبدیل شد.
سرگذشت کاخ سلطنتی بابل
این کاخ با دستور شاه عباس اول در دوران صفوی ساخته شد،در دوران زندیه خراب شد و سپس آقا محمدخان کاخ دیگری در آنجا بنا کرد وفتحعلی شاه آن را بازسازی نمود.در حال حاضر این کاخ به موزه تبدیل شده است
معماری کاخ سلطنتی بابل
معماری ایرانی یکی از انواع معماری در جهان است که شامل عناصر خاصی است و طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. این نوع معماری براساس اعتقادات مردم شکل گرفته است. معماری عمارت سلطنتی بابل یک ترکیب از معماری ایرانی و اروپایی است که به وجود یک طرح بینظیر منجر شده است. این بنا یک باغ پلانی به شکل مستطیل دارد و در دو طبقه ساخته شده است. در نمای بیرونی آن از سنگهای متنوع استفاده شده است که زیبایی آن را افزایش میدهد. تعداد زیادی اتاق و سالن بزرگ در هر دو طبقه قابل مشاهده است و برای تزئینات از گچبریهای متنوع استفاده شده است. مصالح اصلی این ساختمان از سنگ تشکیل شده است. در جهت غربی محوطه کاخ، یک برج هشتضلعی ساخته شده است که در دو طبقه قرار دارد و طبقه دوم آن کوچکتر از طبقه اول است.
قسمت های مختلف کاخ سلطنتی:
دارای 2 طبقه که طبقه اول بزرگتر میباشد،تعداد زیادی اتاق و سالن،برج 8 ضلعی و باغ مستطیل شکل
جاذبه های اطراف کاخ سلطنتی بابل
- کاخ پل محمدحسن خان
- موزه بابل
- بازار محلی بابل
- مسجد جامع بابل