معرفی 14 آداب و رسوم سنتی پل سفید | عکس

11 آذر 1401
0 دیدگاه

پل سفید شهرستانی تاریخی است که به دلیل داشتن تاریخچه کهن و مهیج بسیار معروف است. آداب و رسوم پل سفید بسیار دلنشین و شنیدنی است و ما در این محتوا میخواهیم ناگفته های آداب و رسوم شهرستان پل سفید را برایتان بیان کنیم، با ما همراه باشید.

فرهنگ در شهرستان پل سفید

فرهنگ طبری یا فرهنگ مازندرانی شامل ارزش ها و هنجارهای اجتماعی موجود و همچنین دانش، باورها، هنرها، قوانین، آداب و سنن رایج در بین مردم مازندران است. ویژگی فرهنگ مازندرانی شادی و ترغیب به دوری از غم است که آن را از فرهنگ های بزرگی مانند اعراب خاورمیانه متمایز می کند. فرهنگ مردم طبرستان و گیلان به دریا برمی گردد، زیرا تمام شهرهای ساحلی این نواحی شهرهایی نوساز هستند و شهرهای قدیمی و کهن از دریا و ساحل فاصله دارند. فرهنگ مازندرانی قدمتی هزاران ساله دارد. گستره ی جغرافیایی فرهنگ طبری در سراسر مازندران، تاریخی و فرهنگی بین مردم مازندران است.

تیرگان،آداب و رسوم شگفت انگیز پل سفید

تیرگان یا (تیرماسیزده شو) یکی از اعیاد ایرانیان در روز سیزدهم تیرماه است (سیزدهم تیرماه به سیزدهم تیرماه مازندرانی که در آبان ماه است اطلاق می شود). این جشن در میان شمالی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این روز به عنوان روز ساری نیز ثبت شده است. برخی از مردم این جشن را در روزهای دیگری مانند 19 تیر برگزار می کنند که به گفته کارشناسان ایرانی اشتباه است. این جشن هر ساله در مازندران و پل سفید برگزار می شود و هر ساله در اکثر شهرهای جهان و ایران توسط زرتشتیان ایران جشن گرفته می شود. و برخی نظرات متفاوتی در مورد این جشنواره دارند.

دلایل گوناگونی برای برگزاری این جشن مطرح شده است. یکی از مهمترین دلایل این جشن، گرامیداشت پیروزی کاوه بر ضحاک است. این پیروزی نمادی از قدرت و مقاومت ملت ایران در برابر ستمگران و ظالمان است.

علاوه بر آن، جشن تیرماه سیزده شو به عنوان یادبودی از روز پرتاب تیر از کمان آرش نیز برگزار می‌شود. این رویداد نمادی از شجاعت و مهارت نظامیان ایرانی است که در جنگ با تورانیان، توانستند مرزهای ایران زمین را تعیین و حفظ کنند. این جشن در واقع یک اعتراف به قدرت نظامی و استقلال ایران است.

در پایان، جشن تیرماه سیزده شو نیز به عنوان شب تولد حضرت علی (علیه السلام) نیز مورد گرامی‌داشت قرار می‌گیرد.

تاریخچه و نماد سنت تیرگان:

گرامیداشت پیروزی کاوه بر ضحاک که نمادی از قدرت و مقاومت ملت ایران در برابر ستمگران و ظالمان است.

مجسمه آرش کمانگیر، نماد جشن سنتی تیرگان
مجسمه سنگی آرش کمانگیر، نماد جشن سنتی تیرگان

 

آیین سنتی 26 عید ماه

یکی از آداب و رسوم شگفت انگیز پل سفید ، آیین ویژه سنتی 26 عید ماه طبری است که همه ساله در 28 تیر ماه شمسی، در اکثر شهرهای استان مازندران به خصوص پل سفید برگزار می شود. بنا به سنت رایج و باور عامیانه در زمان قدیم، فریدون پادشاه پیشدادی به دلیل خونخواهی پدرش جمشید، شاه ضحاک را در سرزمین مازندران و در کوه دماوند زندانی کرد.

مردم خبر این پیروزی را با سوزاندن بوته ها در شب به یکدیگر گفتند و فردای آن روز با جشن و مسابقه کشتی این پیروزی را جشن می گیرند. الان هم همه اهالی روستا به امامزاده ها می روند و علاوه بر صدقه دادن به اموات و شمع افروختن سر قبور، کشتی سنتی لوچو را تماشا می کنند. در آن روز کشتی گیران سوادکوه در آن منطقه جمع می شوند و با هم روبرو می شوند. در مناطق جلگه ای جشن مردگان در قبرستان برگزار می شود.

تاریخ آیین 26 عیدماه

28 تیرماه

برگزاری کشتی لوچو در شهرستات پل سفید
کشتی لوچو، نماد اعتزاز و شادی سنت 26 عیدماه

فرهنگ سَری، آداب و رسوم شگفت انگیز پل سفید 

اغلب کار با کشاورزان و دامداران طبری با فعالیت های شاد و حرکات آیینی همراه است. آداب و رسوم مرتبط با کاشت، برداشت، پخت نان و فعالیت های مشابه با شادی انجام می شود.

در طبرستان برای فرصت شادی دادن به موضوعی به آن پسوند «سَری» می دهند.

  1. مثلاً «گهری سَری» یا «گّره سَری» بهانه ای برای خوش گذرانی است که نوزاد برای اولین بار در رختخواب می خوابد. در این مراسم بزرگترها به دیدن کودک می آیند و چشم روشنی در گهواره می گذارند.
  2. «کلاه سری» زمانی است که مادر کودک را به خانواده خود می آورد. هر یک از اعضای خانواده کودک را بوسیده و به او هدیه می دادند.
  3. «دندون سری» یکی از آداب و رسوم پل سفید است و زمانی انجام می شود که کودک در حال دندان درآوردن است.
  4. «شونه سری» هنگام اصلاح موهای داماد انجام میشد.
  5. «بار سری» زمانی که محصول اولین بار توسط چاروادار یا به زبان تبری «چاربیدار» آورده شد. البته از این کلمه برای بردن جهیزیه عروس هم استفاده می شد.
  6. «پل سری» وقتی عروس و داماد می خواستند به خانه بروند، جوانان در راه آنها را گرفته و از داماد هدایایی می گرفتند تا راه را برای رفتنشان باز کنند.
  7. «کِترا سری» هدیه ای است که به آشپز عروسی داده می شود.
  8. وقتی می خواهند سندی بنویسند «قلم سری» میگویند.
  9. “تاشه سری” وقتی است می خواهند قند عروسی را بشکنند.
  10. «اوسار سری» هدیه ای است که هنگام فروش اسب داده می شود. هنگام فروش گوسفند «کرس سری» و هنگام فروش بز «شاخ سری» هدیه داده می شود.
  11. «چرخه سری» نیز نام مراسم شادی ای است که در هنگام برداشت پشم گوسفندانجام می شود. از این قبیل نمونه ها بسیار است.
کوکی های دندانی برای جشن دندان سری
کوکی های دندانی برای جشن دندان سری

مراسم نوروز خوانی

نوروز خوانی یا بهار خوانی یا نوروزی، نوعی آواز بومی ایرانی است. این نوع آواز از استان های مازندران و گیلان سرچشمه گرفته است و امروزه این مراسم به برخی از نقاط ایران محدود می شود. این آیین به ویژه در دو سوی البرز (مازندران، گیلان، کومش و طالقان) رایج است. در واقع بخش مهمی از موسیقی، دو سوی البرز را شامل می شود. آنها در هر خانه ای می رفتند، صاحب خانه مانند اجدادش، پدر و مادرش سبد نوروز خوانان را از هدایایی مانند تخم مرغ، نان محلی، شیرینی و حلوا، برنج و هدایا پر می کردند. اشعاری که نوروز خوانان سروده اند درباره ائمه و پیامبران، دعای سلامتی و سعادت و زیارت برای اهل خانه و فرزندانشان است.

هدایای مراسم نوروزخوانی:

تخم مرغ، نان محلی، شیرینی و حلوا، برنج

ساز و دهل در مراسم نوروخوانی
آوای ساز و دهل، شادی بخش مراسم نوروزخوانی

ارسال دیدگاه